Vrácení srážek po zvýšení normativních nákladů na bydlení

Vrácení srážek po zvýšení normativních nákladů na bydlení

Dobrý den, jak je to prosím se srážkami po zvýšení normativních nákladů na bydlení od 1.4.2022. Byly mi prováděny vyšší srážky, protože můj insolvenční správce to zvýšení nepřijal. Ale po rozhodnutí Nejvyššího soudu už to platí. Budou se mi vracet ty vyšší srážky zpětně od dubna nebo ne? Pokud ano na koho se mám obrátit? Může mi je třeba vrátit insolvenční správce z další výplaty? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den,

rozhodnutí (stanovisko) Nejvyššího soudu ČR ze dne 8.6.2022, č.j. Cpjn 202/2022, které máte na mysli, upravuje/sjednocuje postup při provádění exekučních a insolvenčních srážek tzv. pro futuro (do budoucna), tedy pro srážky, které budou dlužníkům prováděny po 8.6.2022. Dlužníkům, kterým plátce příjmu (např. zaměstnavatel, Česká správa sociálního zabezpečení) při výpočtu exekučních/insolvenčních srážek nenavýšil normativní náklady o částky uvedené v § 26a zák.č. 117/1995. Sb., v platném znění, v období od února 2022 do června 2022, nemají automaticky nárok na vrácení příslušné částky či na jiný způsob kompenzace (např. ponížení budoucích srážek/splátek). Pokud by chtěl dlužník dosáhnout nějaké kompenzace, musel by podat žalobu u insolvenčního soudu, jíž by se domáhal určité kompenzace. Náš právní názor je však takový, že na takovou kompenzaci dlužník právo nemá, a to z důvodu, že sjednocující rozhodnutí (stanovisko) vydal Nejvyšší soud ČR dne 8.6.2022 a toto rozhodnutí (stanovisko) nemá retroaktivní účinky.