Zbytečné změny v insolvencích? Do oddlužení míří daleko méně lidí, než se čekalo, říká Tomáš Valášek

Nová pravidla pro osobní bankroty, účinná už více než rok, nepřinesla předpokládané posuny – do oddlužení totiž po krátkém výkyvu míří téměř stejný počet lidí jako před zmíněnou novelou.

„Očekávání, že do oddlužení půjdou desetitisíce lidí měsíčně, se nenaplnila.

Zpočátku sice zájem skokově vzrostl, pak se ale situace začala vracet zpět k novému normálu, který nyní představuje zhruba 2 200 insolvenčních návrhů měsíčně. Svou roli v tom samozřejmě sehrála i stávající pandemie,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která poskytuje právě insolvenčním správcům služby. 

V jaké kondici jsou podle vás v současnosti insolvenční správci jako takoví? S ohledem na poslední legislativní posuny i koronavirovou pandemii?

Troufnu si říct, že v dobré. Soudy prodloužily povinné lhůty k předložení zprávy o přezkumu, zprávy pro oddlužení a soupisu majetkové podstaty. Díky tomu správci nemuseli v době pandemie vyzývat dlužníky k osobnímu setkávání. Zrovna tak přivřelo oči v některých věcech i ministerstvo spravedlnosti ve vztahu k provozovnám insolvenčních správců. Nyní mají správci plné ruce práce, protože se vrátili k vyřizování úkolů, kterým se z epidemiologických důvodů nemohli na jaře naplno věnovat. Určitě ale vše řádně zvládají.   

Na konferenci Insolvence 2020, jejímž je INFO.CZ mediálním partnerem, například proběhne panelová diskuse vyhodnocující loňské zjednodušení pravidel pro osobní bankroty a oddlužení fyzických osob. Jak se po více než roce osvědčují podle vás?

Přečtě si zde!

Autor: Jan Januš

Sdílet