Videokonference mohou v insolvencích hodně pomoci

Zatímco soudy již videokonference hojně využívají k výslechům svědků či znalců, zapojení moderních technologií do insolvenčního řízení bylo dosud komplikováno nejednoznačným vyzněním právní úpravy v této oblasti.

Ministerstvo spravedlnosti se však nyní rozhodlo situaci změnit. Nejen s ohledem na mimořádné situace, jako je například koronavirová pandemie, ale i v souladu s trendem digitalizace justice tak nyní resort chystá legislativní změnu. Ta stanoví podmínky, za jakých by se v budoucnu mohlo osobní jednání insolvenčního správce s dlužníkem odehrávat i prostřednictvím videokonference tak, aby byl zachován účel tohoto jednání.

Možnost využívat videokonference i v rámci insolvenčního řízení je jednoznačně krok správným směrem. Na základě poptávky insolvenčních správců je ostatně příslušné technologické řešení již připravené po bezpečnostní, technologické i procesní stránce. Mnohokrát jsme ověřili, že vše bez problémů funguje, a jsme přesvědčeni o tom, že je služba v souladu už se stávající legislativou. Změny právní úpravy, jež půjdou vstříc technologickému vývoji v oboru, však samozřejmě vítáme.

Aby byl ale celý proces skutečně efektivní, přínosný a odpovídal po všech stránkách vážnosti problematiky, které se insolvenční řízení týká, považuji za vhodné nastavit v rámci legislativy pro videokonference určité mantinely. 

Celý komentář si můžete přečíst v Lawyers & Business č. 10/2021. V elektronické verzi jej můžete zakoupit na Alza.cz.

Sdílet