V prvním čtvrtletí vznikl v ČR podprůměrný počet nových firem a čekáme vyšší počet bankrotů

Od začátku letošního roku bylo v České republice založeno 7 600 nových firem. To je o pět procent méně než ve stejném období loňského roku.

V porovnání s předchozími osmi lety tak bylo v prvním kvartálu 2022 registrováno podprůměrné množství společností. Důvodem jsou přetrvávající ekonomické problémy. Celkový počet firem v České republice vzrostl na 538 620. 

   „Období mezi lety 2020 až 2021 bylo pro podnikatele a manažery jedno z nejobtížnějších v novodobé historii, když se museli vyrovnávat s novými podmínkami, které se vynutil boji proti onemocnění COVID-19. Koncem loňského roku se přidaly problémy s dodávkami zboží z Asie, firmy po celém světě začala dusit vysoká inflace a vysoké ceny komodit. Očekávané ekonomické zotavení a mírný optimismus po pandemii zhatila rusko-ukrajinská krize.

Vyhlídky do budoucnosti jsou nejisté. To jsou hlavní důvody, proč letos v České republice vzniká podprůměrné množství firem,“ prohlásila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

   Za první tři měsíce letošního roku podnikatelé založili 7 600 nových společností, což je druhý nejnižší počet od roku 2017. Celkově vzniklo 7 361 společností s ručením omezeným a 239 akciových společností.

Nejčastějšími obory činnosti je nespecializovaný velkoobchod (773 nových firem), pronájem a správa nemovitostí (667), výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona (346) a administrativní činnosti (332).

   Ačkoliv v prvním kvartálu bylo založeno 7 600 nových subjektů, celkový počet firem se zvýšil jen o 4 249 firem, a to z 534 371 na 538 620.

Desetitisíce firem nevykazuje žádnou činnost

   Český obchodní rejstřík je dlouhodobě zaplevelený spícími společnostmi. Podle analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet je aktuálně v České republice více než 100 000 firem, které nevyvíjí žádné podnikatelské aktivity. To znamená, že zhruba každá pátá firma u nás existuje jen „na papíře“. Většina těchto subjektů má sídlo v Praze.

   V České republice je v současnosti registrováno zhruba 535 000 firem (akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným), přičemž téměř pětinu z nich tvoří ty, které nevyvíjejí žádnou činnost. „Podle naší interní metodiky bylo v březnu na českém trhu 100 275 spících společností, z toho 3 901 akciových společností a 96 374 společností s ručením omezeným. Celkem to je o 1 185 více než ve srovnatelném období loňského roku,“ říká Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet s tím, že se jedná o 19 % ze všech firem registrovaných v ČR. „V případě živnostníků je podíl neaktivních podnikatelů téměř poloviční,“ dodala Petra Štěpánová.

   V čele žebříčku v počtu neaktivních firem stojí Praha, kde sídlí 57 212 těchto podniků, což je 57 % ze všech spících společností. Za Prahou následuje Jihomoravský kraj s počtem 10 234 a trojici uzavírá Středočeský kraj s 6 395 spícími subjekty. „Nejvíc spících firem má registrovanou činnost v oblasti pronájmu a právy nemovitostí (15 521), nespecializovaného velkoobchodu (10 816) a zprostředkování velkoobchodu (9 288),“ upřesnila analytička Dun & Bradstreet.

Společnost Dun & Bradstreet sídlí v pražských Stodůlkách.

Nespolehlivé subjekty přibývají historicky nejrychlejším tempem

   Mezi kvartální přírůstek subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo jsou označeny jako nespolehlivé osoby byl v prvních třech měsících roku 2022 nejvyšší od spuštění registru v roce 2017. Na černé listině podle Dun & Bradstreet přibylo 1 357 firem a jejich celkový počet přesáhl 25 700.

   „Za celý loňský rok v České republice přibylo 2 215 nespolehlivých subjektů. Nicméně v prvním kvartálů se jednalo o dalších 1 357 firem, což je 60 % z celkového loňského počtu a pětkrát více než ve srovnatelném období roku 2021,“ s tím, že v posledním půlroce se registr plní historicky nejrychlejším tempem. „Současně se již druhý kvartál v řadě za sebou zastavil pokles celkového počtu nespolehlivých plátců DPH, který jsme sledovali kontinuálně od konce roku 2017. Ke konci roku 2020 jich bylo 5 792, doposud dlouhodobé minimum ve 3. kvartálu 2021 na úrovni 5 160 a od té doby se jejich počet začal zvyšovat na 5 625 ke konci loňského roku a aktuálně jich je 6 327. Celkový počet nespolehlivých osob neklesl ani jednou od roku 2017, kdy tento institut vznikl v reakci na rušení registrace k DPH,“ dodala Petra Štěpánová.

   Aktuálně má Dun & Bradstreet na černé listině nespolehlivých firem 25 738 subjektů – z toho 6 327 nespolehlivých plátců DPH a 19 411 nespolehlivých osob. Naprostá většina nespolehlivých osob byla v minulosti plátcem DPH, nicméně poté co byla označena jako nespolehlivý plátce DPH, došlo ke zrušení registrace k platbě z přidané hodnoty.

   Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Letos očekáváme zvýšený počet bankrotů

   Společnost Dun & Bradstreet snižuje rating České republiky v kategorii mírného rizika z DB3c na DB3d. Důvodem je válka na Ukrajině a sankce vůči Rusku, které vytváření mnohonásobná rizika. Ke snížení ratingu po vypuknutí konfliktu Dun & Bradstreet již přistoupil ve všech zemích bývalé V4 – kromě České republiky také v Maďarsku, Polsku i Slovensku.

   Rating České republiky poklesl v kategorii mírného rizika o jeden kvartil z DB3c na DB3d se zhoršujícím se výhledem. „Válka má nepříznivé důsledky pro obchod, investice a finanční toky do země. Rostoucí ceny plynu a elektřiny tlačí inflaci k nejvyšším hodnotám od roku 2007 a vyvolávají obavy mezi firmami i domácnostmi,“ uvádí se ve zprávě Dun & Bradstreet. V období 2022 až 2023 očekává pokračující oslabování koruny, stejně jako zpomalení ekonomického růstu, přičemž nevylučuje propad až do recese v závislosti na průběhu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

   Dodavatelské řetězce trpí z důvodu uvalených sankcí na Rusko, které způsobily výpadky v dodávkách zboží. Česká republika přerušila letecké spojení s Ruskem, a k dalším nepříznivým dopadům války může dále patřit nedostatek energií, komodit a obilí. Výroba aut byla poznamenána globálním nedostatkem polovodičů, přičemž výroba osobních aut se meziročně propadla o 11,4 %. Firmy řeší problémy s hledáním zaměstnanců, protože potřebují obnovit výrobu, trh sužuje nedostatek řidičů kamionů. Navíc cena plynu se v Evropě zdvojnásobila. Krátkodobý ekonomický výhled Dun & Bradstreet hodnotí jako zhoršující se z důvodu přerušených dodávek zboží a vysokých cen energií. Kombinace pomalejšího růstu české ekonomiky a nižší nákupní síly způsobí, že v roce 2022 lze očekávat zvýšený počet bankrotů.

   Vývoj politického prostředí rovněž hodnotí jako zhoršující se. Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu a následné sankce ze strany EU. Česká republika bude čelit šoku z přílivu desítek tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny, nicméně ti by mohli pomoci překonat nedostatek pracovní síly v zemi. Vztahy politické reprezentace a Ruska jsou napjaté, a tak ČR čelí kybernetickým útokům a dalším formám politického podvracení. Inflace žene ČR do krize kvůli vysokým životním nákladům a rostoucím cenám energií. Aktiva ruských firem a podnikatelů mohou být zmrazena jako součást sankčního režimu proti Rusku.

Informaci zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet, která je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení.

Foto v záhlaví, autor: Analytička společnosti Dun & Bradstreet Petra Stěpánová, Karel Žítek

 

Sdílet