Riziko platební neschopnosti v Německu roste. K cestovnímu ruchu a pohostinství se přidávají i potíže v odvětvích, na něž jsou navázané mnohé české firmy

V Německu v posledních týdnech roste zájem o pojištění pohledávek. Stále více firem čelí nedostatku peněz a mezi dodavateli proto sílí obavy o platby za jejich zboží a služby.
  • Zvýšené riziko neplacení faktur se podle úvěrové pojišťovny Atradius týká i německého automobilového a strojírenského průmyslu, tedy oblastí, na něž je navázáno mnoho dodavatelů z České republiky. 
  • Zhoršený vývoj v Německu by navázané obory v Česku mohly naplno pocítit se zpožděním půl až jednoho roku. Některé firmy se nicméně s prvními důsledky situace za hranicemi potýkají už nyní.

Kolín nad Rýnem/Praha, 3. března 2021 – Rok 2021 bude pro německou ekonomiku mimořádně obtížný. Mezinárodní úvěrová pojišťovna Atradius v posledních týdnech v Německu zaznamenala zvýšený zájem o pojištění pohledávek i v odvětvích, kterým se v roce 2020 ještě dařilo se s důsledky pandemie v rámci možností vyrovnat. Riziko neplacení faktur roste dokonce i v případě německého automobilového či strojírenského průmyslu, na který jsou navázáni mnozí dodavatelé z České republiky.

Obzvlášť těžce je v Německu již od začátku první vlny pandemie zasažena oblast cestovního ruchu, pohostinství, ubytování, veřejné dopravy, či veletrhů a konferencí. I přes vládní podpory stále více subjektů z těchto oblastí čelí nedostatku peněz a mnohé z nich tak přestávají platit dodavatelům faktury. „Firmy přicházejí o výnosy a vládní podpora, jež má ušlé tržby kompenzovat, je často nedostatečná. Fixní náklady, jako nájemné, platy a další smluvní závazky, přitom nadále plynou. V posledních měsících jsme proto zaznamenali značný nárůst žádostí dodavatelů do těchto odvětví o pojištění pohledávek,” říká Frank Liebold, ředitel společnosti Atradius pro Německo

Výhled do budoucna je přitom podle Liebolda dál nepříznivý. Po snížení či ukončení vládních podpor a po uvolnění moratorií na insolvenční řízení již tak značná nejistota ještě vzroste. Společnost Atradius proto nyní zvýšila své celkové hodnocení rizik pro tyto společnosti na „velmi vysoké“. Pro příští měsíce očekává ve srovnání s předchozími roky dvouciferný procentní nárůst opožděných plateb a platební neschopnosti kupujících v těchto odvětvích. 

Kromě cestovního ruchu, pohostinství, ubytování a dalších odvětví, jež jsou už rok zasažena naplno prakticky po celém světě, zanechá druhá vlna lockdownu v Německu podle očekávání společnosti Atradius hluboké stopy na hospodaření firem i v dalších odvětvích. Půjde zejména o služby, textilní průmysl a “kamenný” maloobchod. Z pohledu České republiky je pak znepokojující především skutečnost, že se varování týká i automobilového průmyslu, kovovýroby a strojírenství, tedy odvětví, na něž je navázáno mnoho tuzemských firem.

Zatímco u hlavních značek a přímých dodavatelů výrobců Atradius počítá s tím, že budou díky dobrému přístupu na kapitálové trhy a solidním finančním rezervám nadále relativně dobře odolávat slabším prodejním výsledkům, v případě menších a středních dodavatelů z nižších pater dodavatelských řetězců riziko platební neschopnosti rychle roste. Pojišťovna Atradius v posledních týdnech obdržela mimořádně vysoký počet hlášených škod od dodavatelů zásobujících německý strojírenský průmysl a očekává, že tento trend bude pokračovat i v následujících měsících. „Zhoršující se situaci v německém průmyslu už pocítili i někteří dodavatelé z Česka. Pokud se trend nezmění, lze očekávat, že budou rychle přibývat další. Je prakticky vyloučeno, aby se při tak těsném navázání naší ekonomiky na tu německou plošné důsledky tuzemským firmám vyhnuly,” říká ředitelka české pobočky Atradius Markéta Stržínková

V Česku sice loni počet podaných insolvenčních návrhů v případě právnických osob dosáhl jen 1054, což je vůbec nejnižší hodnota od roku 2008, důvodem ale byla zejména dočasně zvýšená ochrana dlužníků známá pod zkratkou lex covid. Tu zákonodárci zavedli loni na jaře s cílem zmírnit dopady pandemie koronaviru. „S ohledem na ukončení části moratorií se už od září u firem začaly ekonomické problémy v počtu návrhů na insolvenci nepříznivě projevovat. Jen v prosinci 2020 bylo právnickými osobami podáno 124 návrhů, což je nejvyšší měsíční hodnota za posledních 3,5 roku,” říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která se zabývá systémovou integrací IT řešení a poskytováním služeb i odborného vzdělávání pro insolvenční správce. S ohledem na vývoj v Německu lze podle Valáška předpokládat, že zhoršení ekonomické situace u navázaných oborů v Česku nastane se zpožděním půl až jednoho roku. „Přenos dopadů do Česka by však bohužel mohlo urychlit avizované omezování kompenzací a pomoci ze strany státu,” dodává Valášek.

Naopak relativně stabilní zůstává podle dat společnosti Atradius situace v oblasti německého stavebnictví a potravinářství. Například mnozí obchodníci se stavebními materiály těží z toho, že se lidé v průběhu roku 2020 v důsledku protikoronavirových opatření začali více věnovat kutilství. Větší riziko nesplácených pohledávek ve stavebnictví tak připadá spíše na segment B2B. V potravinářství byly zasaženy hlavně firmy dodávající zboží do restaurací, hotelů, jídelen a cateringových společností. Naopak dodavatelé do supermarketů a online obchodů s potravinami dosahují i přes zvýšené hygienické nároky vyšších tržeb a jsou v lepší pozici než před pandemií. Totéž se týká i výrobců obalových materiálů.

Atradius patří mezi celosvětové lídry v oblasti pojištění pohledávek, poskytování záruk a vymáhání pohledávek. Působí v 54 zemích po celém světě, ve kterých se může spolehnout na více než 160 vlastních poboček a 3 300 zaměstnanců. Svým zákazníkům umožňuje přístup k informacím až o 240 milionech firem. Na českém trhu působí Atradius od roku 1998 a v současnosti z České republiky řídí strategické projekty pro celý region východní Evropy. Společnost Atradius je součástí skupiny Grupo Catalana Occidente (GCO.MC) – jedné z celosvětově nejúspěšnějších pojišťoven poskytujících pojištění úvěrů. Více informací naleznete online na adrese www.atradius.cz

Autor: Atradius

Sdílet