Plošné odklady splátek uleví spíše bohatým

Celoplošné odklady splátek úvěrů by mohly minout sociálně potřebné a ulehčit vysokopříjmovým skupinám, které nemají žádné problémy se splácením.

ČTK to dnes sdělila Asociace inkasních agentur. Podporuje individuální sjednání odkladu plateb, podmíněné nehlášení do dlužnických registrů, bezúročná období pro vybrané sektory a skupiny dlužníků a restrukturalizaci dluhů v oprávněných případech.

“Pokud je zájmem státu ulevit lidem v nouzi, asi nedává smysl ulevit dlužníkům s hypotékami určenými na pronájem a vilami za cenu desítek milionů korun,” uvedla asociace.

U spotřebních úvěrů je podle ní podstatná část objemu určena na financování automobilů. Ani dluhy na financování nákupu nových luxusních aut zřejmě nejsou nejvhodnějším cílem vládních opatření, podobně jako financování nákupů nejnovějších iPhonů a obřích televizí. Bezúčelové nezajištěné půjčky v řádech statisíců korun získali také jen dlužníci s velmi dobrou schopností splácet. Navíc stále platí, že většina dlužníků si udržela své předchozí příjmy a vzhledem k současným omezením mají méně možností utrácet, takže jejich schopnost splácet dluhy naopak stoupla, míní asociace.

Inkasní agentury věří tomu, že individuální dohody jsou vhodnější než celoplošná řešení. Navrhovaná opatření plošného pozastavení splátek spotřebitelských i firemních úvěrů, zrušení řady exekučních řízení či zpochybnění platných pravidel oddlužení považuje za nevhodné. Asociace se také obává masového zneužití situace nepoctivými neplatiči. Úvahy o případném odpuštění exekučních nebo insolvenčních dluhů považuje za populistický nesystémový krok s negativními dopady na společenský systém kvůli dalšímu snížení vymahatelnosti práva.

V této závažné situaci asociace navrhuje, aby k projednávání návrhů na řešení situace dlužníků byli přizváni i věřitelé. “Rád bych připomněl základní pravidlo, že dluhy je třeba platit. Úlevy poskytnuté neplatičům způsobí věřitelům ztráty, které se projeví ve zvýšení cen zboží a služeb, a zaplatíme to my všichni ostatní řádně platící,” dodal prezident asociace Radek Laštovička.

Ministryně financí Alena Schillerová v neděli oznámila, že navrhne vládě moratorium na splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku. Zároveň by podle ní měl být po dobu přerušení splácení snížen i úrok u těchto úvěrů o “nějakou symbolickou výši”. Banky tvrdí, že několikaměsíční odložení splátek hypoték a úvěrů kvůli koronaviru už umožňují. Zatím přijaly desítky tisíc žádostí. Největší podíl mají hypotéky a spotřebitelské úvěry.

Sdílet