Insolvencí opět přibývá, může za tím být horší ekonomika i větší agrese exekutorských úřadů

Lidé mají stále větší problém vyjít se svými příjmy a do potíží se dostává i čím dál více firem. Důvodů je více, výsledek je ale jednoznačný. Podle aktuálních dat v Česku v posledních měsících výrazně roste počet podaných insolvenčních návrhů.

Ředitel společnosti Insolvence 2008 Tomáš Valášek upozorňuje, že zhruba od poloviny roku 2022 až do loňského léta počet podaných insolvenčních návrhů v meziročním srovnání stabilně klesal. „Teď je ale vidět, že počet zahájených řízení akceleruje. Pokles byl způsoben tím, že stát během covidu rozdával peníze, jimiž se vyhladila nepříznivá ekonomická situace. Účinky těchto peněz ale odezněly a naopak se to přelilo do masivní inflace, která na lidi stále více dopadá. Dá se čekat, že si lidé budou muset stále více půjčovat na spotřebu, což se může i v následujících měsících projevovat v rostoucím počtu insolvencí, případně exekucí,“ říká Valášek.

Za celý loňský rok zamířilo do insolvence 21 493 osob – fyzických i právnických –, což je asi jen o stovku více než v roce 2022. Při pohledu pouze na poslední měsíce loňského roku se však trend dramaticky mění. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 narostl ve čtvrtém kvartálu počet podaných insolvenčních návrhů o 12 procent.

Počty insolvenčních návrhů
(Právnické i fyzické osoby, kvartálně)

Grafika: Michal Vocel

Společnost InsolCentrum upozorňuje, že od října do prosince prohlásily soudy konkurz na 180 firem, což je proti loňskému třetímu čtvrtletí nárůst dokonce o čtvrtinu. „Důvodem může být přetrvávající ekonomický útlum v zemi, který je způsoben zejména růstem cen energií a vstupů. Situaci nepřispěla ani slábnoucí poptávka domácností. K nepříznivému vývoji došlo téměř ve všech odvětvích zpracovatelského průmyslu, kde největší problémy vykazují energeticky vysoce náročné obory,“ uvádí společnost v tiskové zprávě z počátku ledna. Nejčastěji se do potíží dostávaly firmy z velkoobchodu a maloobchodu, ale také ze zpracovatelského průmyslu. 

Zkrachovalo například několik firem spojených se solárním byznysem – především Energetický holding MalinaAlpha Solar systems nebo ostravský dodavatel solárních elektráren FG Energy. Do potíží se ale dostala třeba i investiční skupina Premiot Group

Horšící se situaci řady firem dokládá také nárůst nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty (DPH). Platba je povinná pro všechny podnikatele, jejichž obrat za předchozích 12 měsíců překročil hranici dvou milionů korun. Jako nespolehlivý plátce se pak označuje firma nebo živnostník, kteří mají dluh vůči finančnímu úřadu, případně mu nedodali povinné doklady či nereagují na výzvy berních úředníků.

Letos v říjnu jich databáze podnikatelů Merk.cz evidovala 502. Jde o druhé nejvyšší měsíční číslo od začátku roku 2018. Rekordní byl předloňský listopad, kdy se v kolonce nespolehlivých plátců ocitlo dokonce 526 společností.

Do problémů se častěji nedostávají jen podnikatelé, ale také lidé, jejichž dluhy vznikly například ze spotřeby. Ředitel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl vidí dva možné důvody nárůstu počtu lidí vstupujících do oddlužení na konci roku. Jedním z nich podle něj může být zvýšení nezabavitelné částky při exekucích, která narostla zhruba z 11 tisíc na 13,5 tisíce korun.

„Exekutoři, kteří měli najednou možnost lidem srážet méně peněz, začali být v rámci mobiliárních exekucí poměrně nekompromisní a je možné, že řada lidí se na základě této zkušenosti rozhodla do procesu insolvence vstoupit. Zkrátka raději usilují o oddlužení, aby měli klid, aby už tu zkušenost nemuseli zažívat znova. Takže jedním z důvodů může opravdu být zvýšená agrese exekutorských úřadů,“ míní Hábl.

Roli podle něho mohla sehrát i větší osvěta. „Loni se o exekucích hodně hovořilo například v souvislosti s milostivými léty. Pomoci mohl i dokumentární seriál České televize V exekuci, který viděly zhruba dva miliony lidí. Hodně jsme ho cílili právě na to, aby lidi motivoval vstoupit do oddlužení,“ dodal Hábl, který byl průvodcem série.

Aktuálně je ve sněmovně novela insolvenčního zákona, která by dobu oddlužení pro všechny dlužníky zkrátila ze současných pěti let na tři. Chystaná novinka naopak může některé dlužníky vést k tomu, že s podáním insolvenčního návrhu budou vyčkávat. „Pokud uvidí, že třeba za půl roku začnou platit mírnější pravidla, tak na ně raději počkají. Pokud se tedy ukáže, že by novela mohla být schválena brzy, může přijít i pokles lidí, kteří na sebe podají insolvenci,“ odhaduje Valášek.

Zatím však není jasné, zda poslanci změnu opravdu rychle schválí. Ve hře je také možnost, že bude kratší oddlužení platit jen pro podnikatele nebo že se jednání kolem novely zaseknou a vůbec se ji nepodaří schválit.


Článek najdete na: hn.cz

Sdílet