Dlužníků v exekuci je méně, ale přibylo lidí s vícečetnými exekucemi

Statistiky Exekutorské komory ČR za rok 2021 potvrzují, že je v České republice méně osob s exekucemi včetně nezletilých dlužníků.

Z Centrální evidence exekucí ubylo v roce 2021 přes 21 tisíc osob a počet povinných v exekuci byl 698.028 (2020 – 719.503). Data Exekutorské komory ČR potvrdila setrvalý trend poklesu počtu povinných. Průměrný věk českého dlužníka je zhruba 46 let a má 6,37 exekuce. Lidí s více exekucemi ale přibývá. Podle prezidenta Exekutorské komory ČR Jana Mlynarčíka by mohlo situaci zlepšit zakotvení soudního exekutora coby administrátora oddlužení fyzických osob. „Soudní exekutor by totiž mohl efektivně a rychle překlopit probíhající exekuce do insolvenčního řízení a vyřešit situaci dlužníka rychleji.“

Počet exekucí v roce 2021 se ve srovnání s předcházejícím rokem mírně navýšil na 4.426.812, a to o přibližně pět tisíc. „Jednoznačně se do toho promítla epidemie onemocnění COVID-19 a související protiepidemická opatření. V roce 2020 jsme nemohli provádět exekuce všemi způsoby, řádně je ukončovat, spousta jich zůstala takzvaně „zaparkovaná“. Do pohybu se mohly dát až po skončení moratorií,“ dodal viceprezident EK ČR Martin Tunkl.

I nezletilých ubylo

Data dále ukázala, že poklesl počet nezletilých v exekuci, a to o 30 procent. Zatímco v roce 2020 jich bylo 2.284, loni už jen 1.574. „Pro soudní exekutory jsou tyto kauzy morálně náročné a nechtějí je vést, odmítnout je ale nemůžou,“ vysvětlila členka prezidia Exekutorské komory ČR Vendula Flajšhansová. „Pozitivně se projevuje také aktivita některých věřitelů, kteří netrvají na vymáhání těchto pohledávek, a dále pomohly také legislativní změny.“

Nejzadluženějšími kraji v České republice jsou Karlovarský, Ústecký a Liberecký, nejméně dluhů mají lidé v kraji Vysočina, na Zlínsku a na Pardubicku.

Milostivé léto 

Exekutorská komora ČR zveřejnila statistiky k milostivému létu. „Naše data mohou být pro strůjce milostivého léta překvapivá. I nás překvapila. Soudní exekutoři se snažili vyhovět obrovskému tlaku na jejich zveřejnění. Konečně jejich aktuální poskytnutí si vyžádalo Ministerstvo spravedlnosti ČR, které je 31. 3. 2022 zveřejnilo ve své tiskové zprávě. Exekutorská komora proto reagovala rovněž aktuálními čísly. Zdůrazňujeme, že k celému milostivému létu jsme se postavili jako profesionálové. Exekuce jsme v odůvodněných případech zastavovali, data jsme dodali,“ prezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.

Malý zájem dlužníků

Milostivé léto zcela zbavilo exekucí 15 tisíc lidí. Podle údajů Exekutorské komory ČR se ale nesnížil průměrný počet exekucí na jednoho dlužníka (tj. v ČR aktuálně 6,37), do milostivého léta se tedy zapojili spíše lidé s nižším počtem exekucí.

Podle původních odhadů se milostivé léto mohlo týkat až 1,3 milionu exekucí. Nakonec exekutoři v jeho rámci zastavili pouhých 42 tisíc případů (tj. 3,2 %). Aktivní přístup a úhradu zaznamenali pak u zhruba dvou třetin z celkového množství zastavených exekucí. Počet žádostí o vyčíslení dlužné jistiny byl malý (51 tisíc případů), ochota dlužníků řešit jejich finanční situaci byla tedy nízká.      

„Překvapilo mě, jak malý zájem měli o tuto dobročinnou akci ze strany státu samotní dlužníci. Přitom mnozí na ní mohli opravdu vydělat. Pokud ani takto velkoryse nabídnuté řešení nepřiměje některé lidi, aby dostáli svým závazkům vůči věřiteli, pak opakování milostivé léto je přinejmenším diskutabilní,“ prohlásil prezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.

Odpuštěná miliarda a půl

Veřejné rozpočty přišly kvůli milostivému létu o více než jednu a půl miliardy korun na odpuštěném příslušenství. Podle odhadů Exekutorské komory ČR by z této částky exekutoři mohli vymoci až 900 milionů korun. Naopak veřejnoprávním věřitelům se vrátilo 390 milionů korun.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ocenil práci Exekutorské komory ČR a obdržená data. „Díky aktuálním číslům získaných od exekutorů máme přehled o tom, jaký byl o milostivé léto zájem. A také plníme část Programového prohlášení vlády, kde jsme se zavázali vyhodnotit dopad exekucí,“ prohlásil.

 

Vedení Exekutorské komory ČR potvrdilo, že dlužníků v exekuci je méně.

Autor, foto: Karel Žítek 

Sdílet