Data ukazují, jak se zhoršuje kondice podnikatelů. Které obory jsou na tom nejhůř?

Počet podnikatelů, kteří skončili v insolvenci, v posledních třech letech pravidelně klesá. Letos se ale trend pravděpodobně zase obrátí a poprvé od roku 2019 dojde k nárůstu. Od letošního ledna do konce října zkrachovalo celkem 4789 firem, což je téměř o 200 víc než za stejné období loňského roku.

Zhoršující se kondici tuzemských podniků navíc potvrzují také rostoucí počty nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty (DPH).

Data zveřejnila IT společnost Imper, která v Česku provozuje databázi podnikatelů Merk.cz. Firmy se do ekonomických problémů dostávají častěji především proto, že lidé kvůli vysoké inflaci šetří a výrazně se tak ochlazuje poptávka.

Celkem je dnes v insolvenci více než 35 tisíc podnikatelů, téměř 90 procent z nich tvoří živnostníci. Nejvíc zasaženými obory jsou gastronomie, velkoobchod, stavebnictví nebo silniční nákladní doprava. „Na předních příčkách ale najdeme i insolvence živnostníků podnikajících v oborech jako kosmetika, kadeřnictví, truhlářství či instalatérství, což ukazuje určité ochlazení poptávky po službách a opět i šetření ze stran domácností, které za doby covidu utrácely mnohem výrazněji,“ uvádí šéf společnosti Imper Tomáš Berger.

Grafika: Eliška Černá

„Dalším faktorem je, že podnikům podražuje financování. Tento koktejl už dorazil a začíná se projevovat,“ říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí IT řešení pro insolvenční správce.

Valášek navíc varuje, že po Novém roce může přijít ještě větší vlna krachů: „Myslím si, že trend bude pokračovat. Hlavně v e-commerce čeká spousta provozovatelů na vánoční sezonu jako na vysvobození a po ní se rozhodnou, jestli má ještě smysl v podnikání pokračovat dál.“ Problémy firem v jiných oborech navíc může ještě prohloubit očekávané zdražení energií.

Podobné vyhlídky pravděpodobně čekají také majitele některých hospod a restaurací. „Spousta hospodských přemýšlí nad tím, že to dotáhnou do konce roku a v lednu nebo únoru zavřou. Po Vánocích všichni hubnou a žijí nové životy, do čehož alkohol moc nepatří, takže propad tržeb bude značný,“ odhaduje restauratér Luboš Kastner.

Podle něj nyní existenční problémy řeší asi pětina podnikatelů v gastronomii. „Nárůst cen dokáží pojmout jen zákazníci v Praze a Brně. V dalších velkých městech klesají restauratérům tržby reálně asi o desetinu, u vesnických hospod pak ještě daleko víc,“ říká Kastner, který je zároveň v představenstvu Hospodářské komory.

Horšící se situaci řady firem dokládá také nárůst nespolehlivých plátců DPH. Platba je povinná pro všechny podnikatele, jejichž obrat za předchozích 12 měsíců překročil hranici dvou milionů korun. Jako nespolehlivý plátce se pak označuje firma nebo živnostník, kteří mají dluh vůči finančnímu úřadu, případně mu nedodali povinné doklady či nereagují na výzvy berních úředníků.

Letos v říjnu jich databáze Merk.cz evidovala 502. Jde o druhé nejvyšší měsíční číslo od začátku roku 2018. Rekordní byl předloňský listopad, kdy se v kolonce nespolehlivých plátců ocitlo dokonce 526 společností.

Při srovnání dat za prvních deset měsíců roku je letos nespolehlivých plátců DPH nejvíc od roku 2019. S platbou DPH mají podle dat Merk.cz největší problém společnosti podnikající ve vědeckých a technických činnostech, správě nemovitostí, velkoobchodu či opět majitelé restaurací.

„Celý sektor hotelů a restaurací je pod velkým tlakem. Jde o pokračování dopadů covidu spojené s tím, že lidé s růstem inflace přestali utrácet. Jedna z prvních věcí, které omezí, jsou výdaje za restaurace a další zbytné věci,“ myslí si Valášek.

Do problémů se podle analýzy nejčastěji dostávají podnikatelé v největších tuzemských městech, kde je zároveň i největší počet firem a živnostníků. V počtu insolvencí se hned za Prahou, Brnem a Ostravou umístil okres Karviná. Vysoko jsou také regiony ze severu Čech, jako je Liberec, Ústí nad Labem nebo Chomutov.

Článek najdete na: hn.cz

Sdílet